Symposium van Durbuy

Dit evenement maakt vandaag deel uit van het lokale culturele en toeristische landschap, al was het maar omwille van de aanwezigheid van meer dan 50 monumentale werken verspreid over de 42 dorpen en gehuchten van de gemeente, maar het is misschien goed om even in herinnering te brengen waar het initiatief vandaan kwam en waarom dit evenement nu al 15 jaar blijft bestaan…

Kalksteen, leisteen, zandsteen, pudding: steen is overal in Durbuy. Om dit materiaal eer aan te doen, ontstond in 2005 het idee om kunstenaars samen te brengen om met de steen van onze streek te werken. Vanaf dan won het idee om het evenement een zekere regelmaat te geven terrein en werd het concept van een “biënnale” aangenomen. Hier zijn we dan, op de 9e editie van het Internationaal Symposium voor Monumentale Beeldhouwkunst op Steen in Durbuy, met een totaal van iets meer dan 100 werken.

Het symposium is een gelegenheid voor bezoekers om aan de hand van opkomende werken de verschillende technische en artistieke benaderingen te ontdekken die overeenkomen met de cultuur, de gevoeligheid en het temperament van de kunstenaars die ze op de site tegenkomen.

Deze diversiteit wordt vooral versterkt en verrijkt door het internationale aspect van het avontuur: sinds 2005 hebben al een twintigtal nationaliteiten aan het evenement deelgenomen. Het symposium is resoluut de plaats en het moment voor een formidabele interculturele en artistieke uitwisseling.

Natuurlijk moeten we het werk van de kunstenaars benadrukken die elke dag een live, ongefilterde voorstelling geven. Het is een openluchtwerkplaats, een levende tentoonstelling in constante evolutie. Elke dag worden de werken in wording beetje bij beetje onthuld, terwijl ze worden getest, obstakels overwinnen en slagen, waardoor het publiek zich een voorstelling kan maken van het eindresultaat, dat nooit teleurstellend is…

De volgende editie vindt plaats van 3 tot 19 mei 2024. Acht stenen beeldhouwers en twee houten beeldhouwers zullen aanwezig zijn op het Parc Juliénas. Ze komen uit Japan, Taiwan, Oekraïne, Nederland, Frankrijk en natuurlijk België. Ze zullen elke dag van 9.00 tot 18.00 uur aanwezig zijn.

Dit evenement is toegankelijk voor iedereen, jong en oud, en is volledig gratis.

Datum

mei 03 - 19 2024
Expired!

Locatie

Barvaux-sur-Ourthe